Vanlige spørsmål om forbrukslån

Cute man showing something on the laptop screen to his girlfrienForbrukslån blir stadig mer og mer populære blant oss nordmenn, og nå viser de nyeste rapportene at trenden er å ta opp et forbrukslån for å dekke kravet om egenkapital. Men hva kan du egentlig om slike lån, og vet du hva alle begrepene som ofte brukes betyr? Her er vår oversikt med spørsmål vi ofte hører.

Er forbrukslån uten sikkerhet?

Ja, de aller fleste forbrukslån i dag kommer uten sikkerhet. Det betyr at du slipper å stille verdifulle gjenstander som sikkerhet (og da kan heller ikke banken hente de hvis du sliter med å betale), men til gjengjeld får du en dårligere rente. Det kan være mulig å kontakte banken for å høre om de vil ha noe som sikkerhet mot at du får gunstigere rentebetingelser, men det er ingen vanlig praksis i dagens forbrukslån-verden.

Hva om jeg ikke klarer å gjøre opp for meg?

Ta kontakt med banken, umiddelbart. Det dummeste du gjør er å satse på at det går bra, og at du kanskje får bedre råd etter hvert. Hvis du forhører deg med utlåneren, så kan dere kanskje bli enige om en avtale. De aller fleste vil lytte til deg og hjelpe deg. De vil tross alt beholde deg som kunde, men dersom du bare lukker øyne og ører og lar være å betale, da kan vi fortelle deg at det kommer til å gå galt på et tidspunkt.

Hvordan vet jeg at jeg har fått en god rente?

Den eneste måten å gjøre dette på er å sammenligne ulike tilbydere. Da finner du kjapt ut hvem som er verdt å satse på, og hvem som ikke er det. Bruk gjerne slike lånekalkulatorer for å regne ut hvor mye du kan spare på det ene lånet kontra det andre. Husk også å legge merke til den effektive renten fremfor den nominelle, ettersom det er den som avgjør totalkostnaden. Vi kan for øvrig nevne at de billigste lånene på markedet ligger med en rente på omkring 14 prosent når man ikke stiller sikkerhet.

Kan jeg låne?

Mange er usikre på om de kan låne, men de aller fleste kan det. Bankene er åpne om kravene sine og gjør ikke forskjell på folk. Dersom du har en liknet inntekt (noen krever at du tjener over 200 000 i året), er norsk statsborger og ikke har noen betalingsanmerkninger mot deg, får du sannsynligvis innvilget søknaden din uten problemer. Hvor mye du får låne er avhengig av inntekten din.

Når får jeg svar på søknaden?

De fleste bankene bruker nå automatiserte systemer, i alle fall de rene internettbankene, som betyr at de kan gi deg svar på søknaden umiddelbart. Det blir da gjort en sjekk av deg i Skatteetatens register, og vurderingen blir gjort på noen sekunder. Deretter må du bekrefte identiteten din ved å bruke for eksempel BankID. På denne måten slipper du å vente på papirer i posten som må signeres, og du kan regne med å ha pengene på konto innen noen dager.

Add a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *